Nieuws

 

 

Verslag clubkampioenschap zeevissen HSV Alkmaar & Omstreken.
19 oktober 2022
Verslag clubkampioenschap zeevissen HSV Alkmaar & Omstreken.

Zondag 16 oktober is het clubkampioenschap zeevissen van HSV Alkmaar & Omstreken gevist. In eerste instantie zou de wedstrijd gevist worden vanaf het strand bij Wijk aan Zee. Nadat een paar leden van onze club op vrijdag 14 oktober hier aan het proefvissen zijn geweest, is besloten om een ander parkoers uit te kiezen. Door de grote hoeveelheid apenhaar was het niet mogelijk om vanaf het strand bij Wijk aan Zee een eerlijke wedstrijd te vissen. Er waren plekken met veel en plekken met minder apenhaar. De wedstrijdcommissie besloot daarom uit te wijken naar het parkoers aan het Noordzeekanaal. Na loting begon de wedstrijd om 8.30 uur. Voor de wedstrijd hadden zich 36 deelnemers aangemeld. Onder de deelnemers waren een aantal mensen van buiten onze vereniging, dit kon omdat het een open clubkampioenschap betreft. Al snel zag ik Taco Hietberg de eerste steenbolk omhoog halen, ook aan mijn linker zijde zag ik bij Hilbert van Weeghel de eerste vissen boven komen. Zelf draaide ik in het eerste half uur 3 vissen boven, daarna werd het stil en was het schrapen. Dit was het beeld over de hele linie, behalve bij Ton Nientied, die ging van kiet af aan als een speer. Ton had zijn vaste hengel meegenomen en zat lekker een meter of vijf uit de kant te peuteren op grondels. Na vier uur peuteren leverde dit 27 grondels op met een gezamenlijke lengte van 226 cm. Henry Bakker die een paar plekken verder stond kreeg dit halverwege de wedstrijd door, Henry was toen al in het bezit van een aantal wijtingen, boten en steenbolken. Henry schakelde ook over op het vangen van de grondels en ging in de achtervolging op Ton. Dit resulteerde in 20 vissen met een gezamenlijke lengte van 225,5 cm. Ook in 2021 ging het zo bij deze heren, ook toen wist Ton het kampioenschap naar zich toe te trekken met een verschil van 1,5 cm, nu is het teruggelopen naar een halve cm. Op de derde plaats eindigde Rick Zwanenburg met 10 vissen met een lengte van 214,5 cm. Totaal werden er 161 vissen gevangen, de vangst bestond uit grondels, botten, wijting, steenbolk en één schol. Naar afloop werden in het Paviljoen De Oosterhout in Alkmaar de prijzen verdeeld . Klaas Wijker die elk jaar voor onze vereniging de prijzentafel en de verloting verzorgd, had weer voor een mooie prijzentafel gezorgd. Zo was er voor alle deelnemers een mooie prijs. En mocht Ton Nientied als kampioen de wisselbeker in ontvangst nemen. De wedstrijd om het clubkampioenschap telt ook mee voor de competitie van HSV Alkmaar en Omstreken, hier deed Ton goede zaken, met een 1 en een 2e plaats gaat Ton hier fier aan de leiding. Maar als zo vaak één zwaluw maakt nog geen zomer, de competitie telt nog 7 wedstrijden.

Sytze van WagtendonkDe kampioen op zoek naar een afgevallen grondel.


Henk even lekker ontspannen een trekje aan zijn sigaar.Taco met een steenbolk.

 

Uitnodiging clubkampioenschap zeevissen 2022
04 oktober 2022
De zeevisafdeling De Stern van HSV Alkmaar en Omstreken organiseert op zondagmorgen 16 oktober het open clubkampioenschap zeevissen 2022.

Het parcours en van de wedstrijd en de tijd van verzamelen worden een week voor de wedstrijd vastgesteld. Deelnemers worden per mail geinformeerd. Vrijdag 14 oktober worden de deelnemers geinformeerd of de wedstrijd doorgang kan vinden en of de locatie het zelfde blijft. Bij harde wind wijken we uit naar het Noordzeekanaal.

* De wedstrijd duurt 4 uur
* Er mag met één hengel worden gevist, met maximaal drie haken
* Een beaasde onderlijn klaarleggen is toegestaan
* Aas is vrij
* De vis wordt tijdens de wedstrijd opgemeten door een controleur
* De deelnemer is verplicht de gevangen vis in een emmer met water te bewaren
* Het wedstrijdregelement van HSV Alkmaar en Omstreken afd de Stern is van kracht voor deze wedstrijd, het wedstrijdregelement staat op de website van HSV       Alkmaar en Omstreken https://www.hsvalkmaar.nl/zeeagenda.php

De deelname kosten bedragen € 5 voor leden HSV A&O en € 7,50 voor niet- leden.
De prijsuitreiking is bij Paviljoen De Oosterhout aan de Vondelstraat in Alkmaar. Parkeren kan bij de naastgelegen sporthal. Het Paviljoen De Oosterhout is vanaf 13.00 uur open. De prijsuitreiking is omstreeks 14:00 uur.
De winnaar ontvangt er de traditionele wisselbeker, daarnaast zijn er verschillende mooie prijzen, strandhengels, reishengels etc. Voor alle deelnemers aan de wedstrijd is er een prijs, als deze tenminste persoonlijk wordt afgehaald.
Na de prijsuitreiking volgt er een loterij met mooie prijzen.

Deelnemers kunnen zich aanmelden bij:
Sytze van Wagtendonk
email:  s.wagtendonk@gmail.com

 

Uitslag eerste competitiewedstrijd zeevissen 2022/2023
03 oktober 2022
Zondagmorgen 2 oktober is de eerste competitiewedstrijd voor het zeevissen met 28 deelenemers van start gegaan. De wedstrijdcommissie had voor de eerste wedstrijd het strand van Groote Keeten als parkoers uitgezocht. Vooraf waren de berichten hoop vol, geen mosdiertjes of apenhaar was de verwachting. Voor wat betreft de vangst hier was de verwachting bot en zeebaars. Wat vooraf verwacht was klopte weinig vuil, wel stookolie op het strand en een vangst van botten en zeebaarzen. De wedstrijd begon een uurtje voor hoogwater, we visten over de top heen tot halverwege het zakende water. De meeste deelnemers sloegen hun slag in het begin van de wedstrijd. Zo had Ton Nientied na twee keer opdraaien al drie vissen in de emmer. Over het hele parkoers kwamen ook de eerste zeebaarsjes naar boven, baarsjes van 19 tot 21 cm. Halverweg de wedstrijd wist Siebe Wolfart een mooie zeebaars van 48 cm te vangen. De grootste bot 39 cm werd door Rene Langedijk gevangen.  De winnaar van de wedstrijd is Richard Nientied met 9 vissen en 204 cm geworden. Richard bleef knap zijn vader Ton met precies 10 cm voor. Derde werd Gert Jan v t Voort met 189,5 cm en 7 vissen. In totaal wisten de deelnemers 79 vissen te vangen. De volgende competitiewedstrijd is op zondag 16 oktober, dit is tevens het open  clubkamioenschap van HSV Alkmaar en Omstreken. Voor deze wedstrijd kunnen ook deelnemers van buiten onze vereniging zich inschrijven.
Siebe met zijn zeebaars van 48 cm.


Gonna onze controleur met het opmeten van Rene zijn vissen.                                                   Jan van de Lingen in actie. 


Verzamelen op het strand.                                                                                                            Ton Nientied met een mooie bot.


 

 

 

 

Workshop haaivissen
28 juni 2022
Workshop haaivissen

Maandag 27 juni waren een aantal zeevissers van de HSV Alkmaar en Omstreken te gast voor een workshop haaivissen,  op het schip De Waypoint van schipper Jacco Noordermeer. Precies om 8 uur vertrok de boot vanuit Vlissingen richting de vaargeul voor Zoutelande, naast de vaargeul waar het zo'n 10 meter water staat houden de haaien zich op. Op de lokatie aangekomen werden een aantal vissers voorzien van een mooie boothengels met onderlijn van de schipper. Jacco gaf ons uitleg hoe we de gevlekte gladde haai het beste konden vangen. De uitleg begon bij de onderlijnen, de haken en het lood, wat is goed en wat is fout. Vervolgens de wijze van vissen en hoeveel lijn geef je. Belangrijke boodschap was dat we uptide moesten visten, en dat het lood goed bodem pakte. Na de uitleg gingen rond de klok van 9 uur de eerste onderlijnen te water. Binnen no time stond de hengel van John al te klapperen en kon de dril van de eerste haai beginnen, na een mooie dril kon de eerste haai opgemeten worden. Het was gelijk een mooi exemplaar van 104 cm. Na een foto moment werd de haai weer zorgvuldig teruggezet, vlak daarna was het de beurt aan Kees. Ook Kees kon zijn eerste haai af tikken. We hadden eigenlijk geen tijd om knap koffie te drinken, de een na de andere haai werd geland. Rond de klok van 11 uur kwamen er wat berichtjes aan boord binnen, er was onweer op komst. Vanuit het zuiden zagen we de bui op ons af komen, er was wel wat bliksem en regen, maar het ergste wat later in Zierikzee gebeurde bleef ons gespaard. Toch was het voor de aanwezigen weer een geweldig moment toen Gert Jan en Klaas tijdens de regenbui een aanbeet kregen. De beiden mannen toonden aan dat ze geen watjes waren en drilden keurig hun haai in de stromende regen. De rest stond te lachen en te filmen. Maar de mannen hadden mooi een haai en een nat pak. Op het eind van de dag konden we 23 haaien aftikken, waarbij de grootste 110 cm was. Voor ons als zeevissers was dit een pracht dag waarbij we allemaal weer wat geleerd hebben.